Източноанадолският разлом и Северноанадолският разлом са система от разломи, свързани

...
 Източноанадолският разлом и Северноанадолският разлом са система от разломи, свързани
Коментари Харесай

Разкритие. Удря ли турският ад по Вранча?

"  Източноанадолският разлом и Северноанадолският разлом са система от разломи, свързани с придвижванията на тектонските плочи, които се изследват от дълги години. Движението на Арабската микро плоча на север провокира избутване на Анадолската микроплоча най-вече в посока запад – към Гърция. В двата клона на този разлом относително постоянно са регистрирани трусове с магнитуд над 7. Средностатистически това става на към 30 години. Можем да кажем, че по Източноанадолския разлом не е имало огромно земетресение от 1905 година. "

Това сподели пред ФАКТИ доц. доктор Ренета Райкова от катедра " Метеорология и геофизика " към Физическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ".
-->
" В исторически проект е имало трусове с магнитуд 7,2 и 7,4 по тази част на Анадолския разлом. Говоря за региона, където е настоящето земетресение. Имайте поради, че трус с магнитуд 7,4, документиран през 1822 година, е една приблизителна оценка. Тогава не е имало сеизмометри и оценката на магнитуда е приблизителна.

Няма по какъв начин този разлом да рефлектира върху Вранча, тъй като сред него и Вранча има няколко други структурни тектонски единици, които един тип всмукват напреженията, които са основани към епицентралната област на това събитие.

При събитието с магнитуд 7,8 се натрупва в допълнение напрежение в прилежащи област – и по-точно в краищата на разрушената област, което е задействало прилежаща зона. Това не е нещо необичайно, не е изолиран случай. Помните огромното японско земетресение през 2011 година.

Афтершоковата серия от събития продължава години. Но друго земетресение от сходен порядък никой не може да каже по кое време ще стане още веднъж в региона.

Системата „ Земя “ е нелинейна система. Само статистически можем да кажем, че след към 30 години, само че то може да бъде + или - 30 години, т.е. може да стане и на следващия ден, а може да станете и след 60 години. На този разлом - Източноанадолският, от 100 години не е имало доста земетресение. Трусът от 1939 година, който е бил със мощ 7,9 е бил по северната част на разлома.

Анадолският разлом е водоравен трансформен разлом, при който двата болежка се придвижват хоризонтално един по отношение на различен. Имайте поради, че Анадолският разлом е най-вече в земната кора, т.е. приказваме за плитко земетресение.

При него разрушенията са съсредоточени в епицентралната част. С увеличение на дистанцията от епицентъра на земетресението вредите бързо понижават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР